Trkiye’den komuya petrol teklifi

Bakan Bayraktar, Suriye’ye gerekletirdii ziyareti, enerji alannda Trkiye-Suriye ilikilerinin geldii noktay ve Trkiye’nin Suriye’ye ynelik projelerini bakent am’da AA muhabirine deerlendirdi.

Bayraktar, Aralk 2024’te Baas rejiminin yklmasnn ardndan Suriye’nin yeni ynetimiyle zellikle Trkiye-Suriye ilikilerini enerji alannda ilerletmek zere ok youn gayret iinde olduklarn syledi.

Suriye’ye birok kez teknik ekipler gnderdiklerini belirten Bayraktar, enerji alanndaki altyap ihtiyalarnn doru ekilde tespiti ve bunlarla alakal ksa, orta ve uzun vadeli projeler zerine altklarn kaydetti.

Bayraktar, geride kalan 5-6 ayda bu almalarn somut projelere dntn ve sonularn almaya baladklarn anlatt.

Suriye’deki hayatn normalletirilmesine nem verdiklerinin altn izen Bayraktar, “Hayatn normallemesi iin enerjinin, belli hizmetlerin burada yaayan insanlara, kardelerimize ulamas gerekiyor. Dolaysyla burann ncelikli olarak elektrik altyapsna kavuturulmas, elektrik ihtiyacnn karlanmas lazm.” dedi.

Bakan Bayraktar, bu ihtiyacn karlanmas iin birok projenin gelitirildiine iaret ederek, “Bunlarn banda u anda Kuzey Suriye’ye yaptmz elektrik ihracatn artrmak var. Bunu hem u anda ihracat yaptmz Kuzey Suriye’deki alanlara hem de zellikle Halep’e ulatracamz yeni iletim miktaryla beraber artrmay hedefliyoruz. u andaki mevcut kapasiteyi nmzdeki aylarda 3 katna kadar karmay hedefliyoruz.” ifadelerini kulland.

“HAZRAN AYI ERSNDE NALLAH SURYE’YE DOAL GAZ HRACATINA BALAYACAIZ”

Elektrik retimi amal Suriye’ye doal gaz getirmekle ilgili proje gelitirdiklerini anlatan Bayraktar, “Haziran ay ierisinde inallah Suriye’ye doal gaz ihracatna balayacaz. O doal gaz da Suriye’deki santrallerde elektrie dnecek ve yine buradaki insanlarn elektrik ihtiyacnn karlanmas iin kullanlacak.” diye konutu.

Bakan Bayraktar, Suriye’ye elektrik ihracat kapasitesini 3 katna, neredeyse 1000 megavata karmay hedeflediklerini dile getirerek, “Doal gazla buraya salayacamz tedarikin 1200-1300 megavatlk bir retime dnmesiyle beraber u anda Suriye’de retilen elektriin neredeyse 2 kat kadar bir ilave buraya g vermi olacaz. Dolaysyla birka saat sunulan elektrik hizmeti inallah 8 saatlere, 10 saatlere, 12 saatlere, gnn yarsna en azndan kesintisiz ekilde salanr hale gelecek.” dedi.

“YEN HTYA DUYULAN SANTRALLERLE LGL ALIMALARIMIZ VAR”

Uzun vadede Suriye’nin enerji altyapsnn glendirilmesiyle alakal iletimden datma, elektrik retimine kadar projeler konusunda altklarn belirten Bayraktar, unlar kaydetti:

“Yeni ihtiya duyulan santrallerle ilgili almalarmz var. Btn bu konular, teknik ekiplerin bugne kadar yapt almalar bir anlamda hem yerinde grmek hem de Suriye’ye bu anlamda ilk resmi ziyaretimizi gerekletirmek zere bugn buraya geldik ve bu vesileyle de bundan sonraki yol haritamz ortaya koyacamz bir ereve anlamay burada bugn imza ettik. Tabii bu, sadece elektrii kapsamyor, elektrikten doal gaza, doal gazdan petrole, madenlere kadar geni yelpazede, yenilenebilir enerjiye kadar birok alanda ibirlii imkann bize getirmi olacak.”

Suriye’de ortaya koyduklar projeleri hayata geireceklerini dile getiren Bayraktar, “Suriye’nin kaynaklarn Suriye’nin ekonomisine kazandrmak ve Suriye’nin aslnda uzun vadeli kalknma yolunda ihtiya duyduu altyap hizmetlerini buradan gelen gelirlerle karlamak zere projelerimizi bu erevede ekillendiriyoruz ve Suriye halknn, Suriye devletinin, yeni ynetiminin yannda olmaya bu anlamda devam edeceiz.” ifadelerini kulland.

“KLS’TEN HALEP’E DORU DOAL GAZ BORU HATTI BALANTISINI BTRDK”

Kilis-Halep Doal Gaz Boru Hatt’ndaki son duruma ilikin Bayraktar, “Kilis’ten Halep’e doru doal gaz boru hatt balantsn (21 Mays) dn itibaryla bitirdik. u anda testler ve ilave ekipmanlarn montajlar devam ediyor. Dediim gibi birka gn ierisinde, inallah haziran ay ierisinde diyelim, daha net olarak doal gaz ihracatna balayacaz.” diye konutu.

Bayraktar, Suriye’ye yllk 2 milyar metrekplk doal gaz ihracatn hedeflediklerini, 1200-1300 megavatlk elektrik retimine katk salayacak doal gaz nce Halep’e, buradan da Humus iline kadar ulatrmak ve bu sayede elektrik ihtiyacn karlamak istediklerini dile getirdi.

Bakan Bayraktar, “nallah nmzdeki gnlerde gazn bu tarafa ihracyla alakal trenimizi gerekletireceiz.” dedi.

Suriye’nin sava ncesi dnemde gnlk 300-400 bin varil petrol rettiine iaret eden Bayraktar, “Gerek yatrm yaplmamas, gerek siyasi karklk nedeniyle ve tabii u anda zellikle bu petroln iletildii blgelerde son derece amatrce, son derece iptidai usullerle buralarn iletilmesinden dolay retimler ciddi bir ekilde dm durumda.” deerlendirmesinde bulundu.

Suriye’deki mevcut sahalarda daha profesyonel ve iin tekniine, uluslararas standartlara uygun ekilde retim yaplmasn nerdiklerini dile getiren Bakan Bayraktar, “Burada Suriyeli irketlerle, Avrupal irketlerle ortaklklar sz konusu olabilir. Amerikal irketlerle de olabilir. Bu konuda akas ben buraya gelmeden nce 3 yabanc firmann taleplerini aldm. Onlar bizimle beraber Suriye’de var olmak istediklerini, alma yapmak istediklerini ifade ettiler. Bunlarn imdi isimlerini sylemiyorum ama dnyaca nl byk firmalar.” eklinde konutu.

Bayraktar, bu teklifleri Suriyeli meslekta Muhammed Beir ve Cumhurbakan Ahmed ara’ya ilettiini belirterek, “Suriye’nin kaynaklarnn Suriye ekonomisine kazandrlmas da byk nem tayor. Keza bu, madenlerle ilgili de sylenebilir. Orada da ciddi bir potansiyelin olduunu syleyebiliriz.” dedi.

DOU AKDENZ’DEK DOAL GAZ SAHALARI

Bayraktar, mevcut sahalarn iyiletirilmesi, rehabilitasyonu ve retimin artrlmasnn yan sra yeni sahalarn ve rezervlerin kefiyle alakal geni kapsaml ibirlii nerilerinin bulunduunu vurgulad.

Bakan Bayraktar, “Dolaysyla bu, aslnda hem kara sahalarn hem de deniz sahalarn ieriyor, onlar da kapsyor. Dou Akdeniz’deki potansiyel kaynaklarn aratrlmasyla alakal da konular gndemimizde.” ifadelerini kulland.

CUMHURBAKANI ARA LE GRMEDE NE IKANLAR

Cumhurbakan ara’nn Trkiye’ye gerekletirdii iki ziyarette de yer aldn anlatan Bayraktar, “(Trkiye’de) Orada takip edilen konular bir anlamda devamn burada (am’da), kendisiyle (ara ile) tekrar konuma frsat bulduk.” dedi.

Suriye ile ok geni alanlarda ibirlii imkanlarnn olduuna iaret eden Bayraktar, ara ile yenilenebilir enerji ve jeotermal alanlara giren konular konuma frsat bulduklarn szlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir