Trk lirasnda gzel haberler geliyor! Trkiye’ye d kaynak girileri yeniden balad

Ekonomi ynetimi, Dou Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Plan Bilgilendirme ve stiare ile bu yln ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantlarnn ardndan gazetecilerle bir araya gelerek, gndeme ilikin sorular yantlad.

imek, burada yapt deerlendirmede, yurt ii finansal piyasalar ve kresel ekonomide son dnemde yaanan gelimelerin program hedeflerine kalc etkilerini analiz etmek iin erken olduunu aktard.

Bunlarn enflasyon asndan olumlu ve olumsuz etkileri olduunu bildiren imek, “Net etkiye baktmzda enflasyonun tahmin patikas iinde kalmasn ngryoruz. Enflasyon beklentilerinde geici bir bozulma oldu, bu bir risk faktr. Ancak finansal koullarn sklamas talep kaynakl enflasyona olumlu etki salayacak. En nemlisi, petrol bata olmak zere emtia fiyatlarnda ok ciddi gerileme yaand. Eer fiyatlar bu seviyelerde kalrsa bu durumun dezenflasyonist etkisi olacak.” diye konutu.

Trk lirasnda snrl bir deer kayb olduunu, talep koullarnn ok gl olmamas nedeniyle kur geikenliinin zayf olmasn beklediklerini anlatan imek, “Btn etkileri deerlendirdiimizde enflasyonun Merkez Bankasnn tahmin aralnda gerekleme ihtimali son derece yksek. Cari denge asndan net etkinin olumlu olabileceini ngryoruz.” ifadelerini kulland.

imek, ticaret savalarnn kresel bymeyi zellikle de Avrupa Birlii’ni olumsuz etkileme riski bulunduunu aktararak, bunun da ihracat zerindeki olumsuz etkisine iaret etti.

Yurt ii finansal koullarn sklam olmasnn ithalat snrlayacan belirten imek, enerji fiyatlarndaki dn ok daha gl etkiye sebep olacan, dolaysyla cari an Orta Vadeli Program’da ngrlenin olduka altnda gerekleebileceini syledi.

– “BTEDE MESAJIMIZ NET”

Bte verilerine ilikin de deerlendirmelerde bulunan imek, szlerini yle srdrd:

“Bte mesajmz net, harcama disiplini devam edecek. Geen sene onaylanan bteye oranla gl bir harcama disiplini tesis ettik. Trkiye Byk Millet Meclisi tarafndan onaylanan bte 100 liraysa yl 96,7 lira harcamayla kapattk. Bu sene de harcamalarda disiplin ok gl ekilde devam edecek. Bte gelirleri ekonomik aktiviteden etkileniyor. Dolaysyla eer sk finansal koullar bymede daha lml bir seyre sebep olursa, gelir tarafnda bir miktar aa ynl riskler oluabilir. Ancak Trkiye’nin brt kamu bor stokunun milli gelire oran yzde 25 civarnda. Burada bte disipliniyle amacmz negatif mali etki yoluyla dezenflasyon srecine destek vermektir. Sk finansal koullar btede harcama kaynakl deil gelir kaynakl snrl bir olumsuz etki oluturabilecei iin program asndan nemli bir endie kayna olmayacaktr.”

– “DI OKLARA KARI NSPETEN DAHA AZ ETKLENECEK LKELERDENZ”

imek, uluslararas dorudan yatrmlarda ksa sreli tepki kararlar olmayacana iaret ederek, “Fiyat istikrar, srdrlebilir cari ak ve yapsal dnmle birlikte dorudan yatrmlarn artaca kansndayz, ksa vadeli piyasa dalgalanmalarnn bu noktada etkili olmayacan dnyoruz. veya d oklar ortaya ktnda portfy yatrmlar azalabiliyor. Bu durum sadece Trkiye iin geerli deil, dier lkeler iin de sz konusu. Bu program portfy yatrmlarna dayal deil. Trkiye ak bir piyasa ekonomisi, liberal bir sermaye hesabna sahip. Bu erevede para giri ve klar olabilir. Portfy yatrmlarndaki ksmi azalma geicidir, kresel dalgalanmalar yattnda biz gl hikayesi olan nadir lkelerdeniz.” deerlendirmesinde bulundu.

Trkiye’nin d oklara kar nispeten daha az etkilenecek lkeler arasnda yer aldn vurgulayan imek, ihracatn dier lkelere gre daha dayanakl yapda olduunu kaydetti.

– “TRKYE’YE DI KAYNAK GRLER YENDEN BALADI”

imek, kresel dalgalanmalar azaldnda yatrmclarn gl program ve hikayesi olan lkelere yeniden yatrm yapmak isteyeceini belirterek, u ifadeleri kulland:

“Piyasalarda dalgalanmann olduu srete CDS’ler 380 civarna kt, bugn itibaryla 330’un altna indi. ‘Etkiler snrl ve geici’ derken temenniden bahsetmiyor, gzlemlerimizden ve gemi deneyimlerimizden bahsediyoruz. Hazinenin ikinci piyasadaki gerek uluslararas tahvil faizleri, gerekse ieride Trk liras tahvillerimizin fiyatlanmasnda son dnemde iyileme balad, yani faizler de gerilemeye balad. Trkiye’ye d kaynak girileri yeniden balad, zaten fiyatlamalar da bunu yanstyor. Burada esas olan programmzn kararl ekilde uygulanmasdr. En byk nceliimiz fiyat istikrar, yani enflasyonun kalc ekilde dmesidir, bu konuda nemli bir risk grmyoruz. Bu erevede programda u aamada nemli bir sapma ngrmyoruz.”

– ” VE DI BOR DEMELERMZ N GL NAKT REZERV TUTUYORUZ”

Hazinenin her zaman etkin bir bor ynetim kapasitesine sahip olduunu bildiren imek, i ve d bor demeleri iin gl nakit rezervi tuttuklarn ve ynetebilecek kapasiteye sahip olduklarn anlatt.

imek, bor ynetiminde temkinli yaklam sergilediklerine, bunun da ksa vadeli dalgalanmalarda esneklik saladna iaret ederek, szlerini yle srdrd:

“Orta vadede bor ynetimimizin stratejik ltleri var. Bunlar, kur ve faiz riskini drmek, likidite riskine ynelik gl nakit rezervi tutmak. Stratejik ltler erevesinde oluturduumuz Hazine finansman programmz piyasalarda dalgalanma olduu zamanlarda bize esneklik salar. Son dnemdeki gelimeler gibi durumlarda deerlendirmemizi yapar gerektiinde daha ksa vadeli, gerektiinde deiken faizli borlanrz. piyasadan dviz borlanma hususu ise finansman programmzn bir parasyd. Stratejimizde bunlarn payn drmek var ancak bu dnemlerde piyasadaki dalgalanmalara esnek tepki veriyoruz, piyasa koullarna gre hareket edeceiz.”

Bu sene iin ngrdkleri i bor evirme orannn yzde 119,3 olduunu, ilk 3,5 ayda bu orann daha yksek seyrettiini aktaran imek, “nk beyannameye dayal vergi gelirlerimiz genelde ilk 4 aya deil mays ayna tekabl ediyor, yani beyannameler mart sonunda veriliyor, daha sonra demeler balyor.” dedi.

Uluslararas piyasalardan bu sene 11 milyar dolar d borlanma ngrdklerini ve yln ilk eyreinde bunun 2,5 milyar dolarn gerekletirdiklerini bildiren imek, vadesi dolup demesi yaplan, yani nakit rezervden kullanlan bir alann sz konusu olduunu anlatt.

imek, uluslararas piyasalardaki katlarn getiri erisinin 40-50 baz puan yksek seyrettiini de deinerek, “10 yl vadeli dolar cinsinden tahvilimizin faizi yzde 8’in zerine kadar kt, u anda yzde 7,7 seviyelerinde. Burada da bir normallemenin olacan, CDS’lere paralel tekrar daha da gerileyeceini ngryoruz. Piyasa koullarn takip ederek yln kalannda finansman programmza gre 8,5 milyar dolar daha d borlanmaya gitmeyi planlyoruz.” diye konutu.

– ABD TEMASLARI

Bu hafta IMF, Dnya Bankas ve G-20 toplantlar iin ABD’de temaslarda bulunacan aktaran imek, unlar kaydetti:

“New York’ta reyting kurulularyla, sonra ABD merkezli dorudan yatrmclarla bir araya geleceiz. zellikle son gelimeler akabinde tedariki Trkiye’ye kaydrmay planlayan bata ABD’li firmalar olmak zere reel sektr temsilcileriyle greceiz. Washington’da da benzer programlar var, zellikle Amerikan Ticaret Odas bu kapsamda geni katlml bir konferans dzenliyor. Orada da konumam olacak. Bu programlar dnda da gnde 14 ila 17 ikili grme veya yatrm bankalarnn dzenleyecei toplantlarmz olacak. Tm bu toplantlarda, programda bir deiiklik olmadn, programn arkasnda ok gl bir siyasi irade olduunu syleyeceiz. Program uygulamakta kararl olduumuzu yaptklarmzla gsteriyoruz. Trkiye’de olup biten dnyadan ok farkl deil, biz bunun geici bir durum olduuna inanyoruz, fiyatlamalar da onu yanstyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir